13 luty 2018

Składniki: (porcja na 2-3 osoby) - 250 g tortellini ze szpinakiem - 20 dag polędwicy sopockiej lub szynki gotowanej (najlepiej w plastrach) - 20 dag sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła sos: - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz, cukier do smaku - 1 łyżka suszonej bazylii - 1 łyżka suszonego oregano - 500 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki Sposób przygotowania: Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W niewielkim garnuszku rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek. Smażyć razem ok. 1 minuty. Wlać passatę, dodać przyprawy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Razem krótko przesmażyć. Niewielkie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę tortellini. Przykryć połową sosu. Wyłożyć połowę smażonej szynki i posypać połową startego sera (patrz zdj.) W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę wszystkich składników. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C przez 20 minut. Przed podaniem posypać świeżą bazylią. Przepis pochodzi ze strony: http://zjemto.blox.pl/2016/02/Zapiekanka-z-tortellini.html

08 listopad 2018
14 luty 2018
14 luty 2018
14 luty 2018
Reklama




    2011 © Copyright http://kobietanaj.pl

    [Regulamin] [Polityka Prywatności] [Reklama] [Kontakt] [O nas i Relacje Inwestorskie]


    Logowanie

    Wszelkie tresci w serwisie sa generowane przez uzytkownikow i wlasciciel portalu http://kobietanaj.pl nie bierze za nie odpowiedzialnosci. Jesli uwazasz, ze dodane tresci naruszaja jakiekolwiek prawo (w tym prawa autorskie)